NYT

OWL startede whisky sæsonen2018/2019 med noget af et brag, vores gode trofaste norske ven Tommy Oddmar-Seilen fra MacY , havde fået tildelt denne første smagning.

 

Tommy havde mere eller mindre fået fri hænder til hvad der skulle serveres denne aften og jeg skal love for af der virkelig var fundet lækre og yderst delikate whiskyer frem, alle whiskyerne var nogle vi ikke før havde smagt eller set før,  ja en enkelt var endnu ikke frigivet fra deres lager.

30 forventnings whisky nydere var mødt frem til denne aften, og jeg må sige at de ikke blev snydt hverken med gode historier eller fortællinger om de enkelte whiskyer ja selv et par norske historier fra Tommy blev der sparet på. Sjældent har der været så stille når først Tommy begyndte at fortælle om de enkelte whiskyer .

Smagsprogrammet for aftenen var disse dejlige dråber:

Samaroli  1997 Mortlach 2016 editon 45%

Cotswold single malt 46%

Deertalker  Auchentoshan 18år limited release 48%

Vega blended malt North Star 41år 46,1% cask streng

Tobermory 1995 21år single malt Masala Finish 53,2%

Amorik single malt MacY selection 55%

Blair Athol 1991 single malt 24år c.s. The Pearl 54,6%

Glengoyne 2005 12år Berry`s  Own 60,2%.

Aftenens  vinder  blandt  disse  vidunderlige whiskyer blev  VEGA blended malt ,på 2nd pladsen kom Tobermory og på 3rd pladsen kom Blair Athol. Det skal lige nævnes at der kun var et enkelt point mellem nr et og to (40-39).

En stor tak til vores norske ven Tommy for en helt utrolig hyggelig aften.

OWL snakkede efter følgende med Tommy om at lave det til en tradition at han kommer og starter sæsonen med at præsentere de nyeste whiskyer på markedet ,han var positiv for ideen.

 

 

Oldermanden

————————————————————————————————————–
Denne aftens smagning var helt vildt, 46 gæster og medlemmer var mødt sultne og tørstige op.
Laugskriver Verner havde virkelig sørget for at der blev serveret det en lækre stykke røget vildt efter det andet, kan da lige nævne lidt,
varme røget ande- og edderfuglebryste, saltet og røget dyrekølle, røget oksehjerte  ja selv en pølse havde fundet vej, flot suppleret  med lækre whiskyer .
Mens vi fik serveret kødet fortalt Verner om hvordan han havde tilberedt netop det stykke vi fik nu, og her var spørgelysten stor for at høre om hvordan og hvor længe de skulle ryges og tilberedes.
Kassemesteren og Oldermanden fortalte kort om de whisky der blev skænket  til de forskellige stykker vildt.
Aftenen sluttede af med en helt vidunderlig fløderygeost og for dem der ikke brød sig om ost havde han lavet en vildtspegepølse.
Alt i alt en aften vi sent vi glemme.
Tak til Verner for maden, og Peter og Johnny for whisky historierne.


10 år med whisky.

Vi havde den fornøjelse til vores Whisky smagning den 27 februar i Lauget, at medlem og Vinhandler fra Vinoble Odense John Hoppe, ville tage os gennem hans ti år som whisky forhandler. John har gennem tiden smagt på en hel del Whisky, og havde valgt 8 stk. til aftens smagning. John lagde ud med en måske overset Whisky, nemlig Johnnie Walker Blue Label, som må siges at væren en super lækker Whisky.

For at jeg ikke skal sidde og nævne alle aftenens Whisky, så er der et billede nedenfor her.

Nogen havde vi smagt før, men da dette var Johns aften og hans valg, gjorde det jo ikke så meget. Lidt spændende var jo nok, Johns egen blanding hvor John havde leget lidt.

John havde taget en ARDBEG 10, hældt den på en Cubansk rom fad og ladet den ligget i 6 uger, ikke nogen dum ide, men måske skulle den have haft lidt mere. Selvom at ARDBEG 10 har en skarp smag, formåede rommen at give den en lidt søder og rund smag.

Tak til John for en spændende aften.




 

Det bliver Vildt med Verner

Så er det på tide at spænde buen, hvis I vil opleve en helt unik smagning. Vor laugskriver Verner har nemlig været på jagt efter forskellige former for vildt, der er blevet tilberedt efter alle kunsten regler. Vi skal smage varmrøget edderfugl, varmrøget andebryst, saltet dyrekølle, røget oksehjerte, røget dyrekølle, røget svinemørbrad, røget snackpølse lavet af dåvildt, råvildt og oksemørbrad samt rygeost, lavet af fløde med dertil hørende whisky.

Programmet, men ikke rækkefølgen, for whiskyerne ser således ud:

  • Highland Park, Valkyrien 48,6 %
  • Arran, The Bothy, Quater Cask (Batch 2) 55,2 %
  • Glenmorangie, Tarlogan 43 %
  • Glenfarclas 25 år 43 %
  • Hazelburn, Barolo Cask, 9 år 57,9%
  • Glenrothes 1995, American Oak, 23 år 46%
  • Aultmore 14 år, SMWS 73.71 55,5 %
  • The Dalmore, King Alexander III 40 %

Dato – tid:   Torsdag den 22. marts 2018 kl. 18:30, tilmelding senest 18/3-18.

Sted:            Ejerslykkeskolen, Rødegårdsvej 164, 5230 Odense M

Pris:            Medlemmer kr. 250,- og gæster kr. 300,-.  Kan evt. indbetales forud på laugets konto: 6880 1077253.

Tilmelding:    På doodle: https://doodle.com/poll/f5dr82g5q8h4a8k2 eller undtagelsesvis kan du tilmelde dig via kassemesteren på: owl@ruder.one eller tlf. 51 51 03 51.

 

Hilsen og vel mødt

Kassemester Peter


Rundt om skotsk whisky

John Hoppe fra Vinoble har nu været medlem af Odense Whiskylaug i 10 år, og i den anledning vil han her skabe en helt særlig smagning for lauget. Den tager udgangspunkt i de oplevelser, han har haft som medlem, men samtidig vise nogen af skotsk whisky’s mange facetter.

Programmet for selve smagningen ser således ud:

  • Johnnie Walker Blue Lable                                               40 %
  • W&M Highland Heart, Sherry Cask Malt                          43%
  • Hoppes Islay Mist A.100, Sherry/rum finish                      43%
  • Riverstown Glen Spey 12 års, Oak Cask                          59,8%
  • Glentauchers 18 års, Gordon & Macphail, Refill sherry    56,8%
  • Tobermory, Old lt Cask 19 års, Refill hogshead                50%
  • Auchentoshan, Pearls of Scotland, 17 år                           55,5%
  • Kilchoman DK 11, Bourbon 8 års                                       55,9%

Dato – tid:   Tirsdag den 27. februar 2018 kl. 18:30, tilmelding senest 24/2-18.

 Sted:           Ejerslykkeskolen, Rødegårdsvej 164, 5230 Odense M

 Pris:            Medlemmer kr. 250,- og gæster kr. 300,-.                                                            Kan evt. indbetales forud på laugets konto: 6880 1077253.

 Tilmelding: På doodle: https://doodle.com/poll/f5tmbyizmhmsvtpr eller undtagelsesvis kan du tilmelde dig via kassemesteren på: owl@ruder.one eller tlf. 51 51 03 51.

 Hilsen og vel mødt


GlenDronach

Når sommeren går på hæld, starter OWL’s smagninger op. Der er sikkert mange som har ventet med længsel på. For 32 medlemmer nogle med julelys i øjnene andre kneb en tåre da de så, hvad næstformanden og GlenDronach entusiast havde samlet sammen i løbet af sommeren til denne første af mange smagninger, et udvalg fra GlenDronach.

8 udvalgte aftapninger alle noget af et sherrymonster, dog lige på nær den sidste, som var lagret på bourbonfade.

Aftenen startede med to 12 års aftapninger, som med lidt nørderi viste sig at være en 12 års og en der var en 6/7år ældre en der er angivet på etiketten, da destilleriet har været lukket ned og derfor ikke har produceret noget i dette tidsrum. Herefter fulgte et par standart aftapninger, Revival 15 år og en Parliament 21 år, der blev også tid til af fortælle lidt om de forskellige fad størrelser og hvor mange liter de indeholder.

Efter pausen der bød på kaffe og sandwich fra Mikkel, blev det tid til at smage en OCTAVES 20 års Singel Cask aftapning efter fulgt at et par Singel Cask Batch aftapninge, nemlig Batch 5 1993 18 år og Bach 8 1996 17 år inden Ulrich sluttede af med en aftapning fra SMWS 96.8 9år. Først skulle vi dog lige smage en 14 års på Virgin Oak som Lars og Sebastian fra Vinens Verden havde taget med til denne aften—- OWL siger mange tak for denne fine gestus.

Aftenen var ikke helt ovre endnu, for vi skulle også lige smage på Laugswhiskyen 2017 fra Ardmore.

HUSK at denne laugswhisky kan købes for 450,00 kr ved henvendelse til Kassemesteren (owl@ruder.one)

Næste smagning er den 25/9 Glenlivet med John List Chernyayev Kølle.

——————————————————————————————————————-

Ø HOP

Den sidste dag i februar mødtes 34 medlemmer og gæster til smagning med temaet øer undtagen Islay. Torben og Henning havde været på indkøb og fundet nogle interessante flasker, som vi skulle smage. 20170228 Ø Hop alle

Lad det være sagt med det samme – de to gæve gutter kan deres kram med whisky. På20170228 Ø Hop deltagere forrygende vis skiftede Torben og Henning med at fortælle om destillerier, områderne og ikke mindst herlige anekdoter, der krydrede smagen af de liflige gyldne dråber. Stor TAK til Henning og Torben for en velgennemført og yderst kompetent smagning. WELL DONE!

 

Aftens tre bedste whiskyer blev Arran 18 år på tredje pladsen med Ledaig 10 år fra Signatory Cask Strength Collection på anden pladsen og vinderen Highland Park 14 år fra Adelphi Faskdale.

20170228 Ø Hop HP guderSom en næsten naturlig afslutning på smagningen blev der hold auktion over resterne fra en tidligere Highland Park smagning. Her var der flere medlemmer der gjorde er rigtig god handel. I hvert fald var der store smil på læberne da vi gik hver til sit.20170228 Ø Hop HP

————————————————————————————————————————–

FIONIAFLASKEN

Mandag den 16. januar var det FIONIAFLASKENs tur til at præsentere noget spændende whisky. 30 medlemmer og gæster var mødt op til en interessant aften. Det skal her indskydes, vi altid nyder at have gæster med (der er jo altid en chance for de melder sig ind!).
 20170116 flaskerne
Thomas og hans hustru Jette stillede op med en bred vifte af whisky.
  • HYDE fra Irland (10 års Sherryfinish samt 6 års Rumfinish).
  • OMAR fra Taiwan (Bourbon og Sherry begge uden aldersangivelse).
  • Macduff 9 år (Fioniaflaske nr 4)
  • Bunnahabain 26 år
  • ISLAY MALT 8 år
  • LEDAIG Claxton på 8 år.
20170116 deltagereTraditionen tro blev der talt om de gyldne dråber. Heldigvis er alle ikke enige – så ville det blive en noget ensidig affære og lidt kedeligt. Men kedeligt er det aldrig til smagningerne. Gode fortællinger om whisky flyver over bordene og ikke alle historierne lader sig begrænse af sandheden, men det gør nu ikke noget!
Smagningen sluttede med afstemning om aften bedste whisky.

 

På tredje pladsen kom LEDAIG Claxton med 33 point. Anden pladsen gik til Bunnahabain 26 år med 45 point. Aftens vinder med 52 point blev Islay Malt. Måske lidt forudsigeligt, da rygtet siger at Odense Whiskylaug er en klub med mange Islay (røg) nydere.

Aftens vinder.

20170116 ISLAY MALT 8 YO

 

——————————————————————————————————————–

VINTERHILSEN

Nu står efteråret for fald og vinteren melder sig, det samme gør OWL`s smagninger.
Håber at i alle har haft en god sommer med masser af sol, blæst og ikke mindst regn, men ingen af disse elementer har vel forhindret jer i at nyde et par gode glas af de elskede gyldne dråber fra en god flaske whisky, nogle af jer har vel også lige fået ryddet op de halvfyldte flasker, så der er blevet plads til et par nye , købt eller hjembragt fra ferien, de, som nu står at venter på at blivedrukket sammen med gode venner eller bare som en aften hygge dram og tænker på at vi nu er i den nye vintersæson i OWL.
På snarligt gensyn til nogle hyggelig timer i OWL.

SLAINTE
Oldermanden

——————————————————————————————————————-

Talisker-special

FB billede af Talisker MAJ 2016

Som whiskyverdenens helt store, men nu desværre afdøde guru, Michael Jackson skrev: Hvis han nogensinde havnede på en øde ø, så ville han ønske, at det var sammen med en 10 års Talisker. Vi behøver ikke at havne på en øde ø, men vi er så heldige at vi er kommet i besiddelse af en helt unik samling hovedsageligt gamle og sjældne Talisker. OWL fik gennem Rasmus Just, mens han stadig var i Diageo, tilbudt samlingen fra et dødsbo, og det kunne vi ikke modstå. Ulrich og Jesper har derfor sammensat denne specielle smagning, der ser således ud:

  • Talisker 10 års
  • Talisker 10 års, ældre udgave
  • Talisker 175
  • Talisker 12 års
  • Talisker 18 års
  • Talisker 18 års, ældre udgave
  • Talisker 20 års
  • Talisker 25 års

Dato – tid:    Mandag den 23. maj 2016 kl. 18:30, tilmelding senest 20/5-16.

Sted:            Ejerslykkeskolen, Rødegårdsvej 164, 5230 Odense M

Pris:            Medlemmer kr. 250,- og gæster kr. 300,-.

Bemærk maks. 42 pladser.         

Kan evt. indbetales forud på laugets konto: 6880 1077253.

Tilmelding:     På doodle: http://doodle.com/poll/krdfzvuuek8zg59z eller undtagelsesvis kan du tilmelde dig via undertegnede på: owl-ruder@tommerupnet.dk eller tlf. 51 51 03 51.

Hilsen og vel mødt

Kassemester Peter

—————————————————————————————————————-

GENERALFORSAMLING

Af Ulrich Erhardtsen

54 gæve medlemmer var mødt op til generalforsamling fredag den 29. april. Alle fik en velkomst-dram for at lægge fundamentet til en hyggelig aften. Vanen tro blev der serveret en herlig middag med alt hvad man næsten kan ønske sig.13082600_10205988664170928_2575912293403449472_n

Efter spisning kom selve generalforsamlingen. Denne blev gennemført på fortrinlig vis og der var genvalg til alle opstillede poster til bestyrelsen. Formandens beretning samt kasserens fremlæggelse af regnskab blev godkendt uden spørgsmål.

Aften sluttede af som tidligere generalforsamlinger med en særdeles god whiskybar. En særlig tak til Thomas Hansen og John Hoppe fra VINOBLE for de flotte flasker, der til aften var sponseret.

Billederne taler deres egen sprog. 4

—————————————————————————————————————–

På Whiskymesse i Limburg.

Af Ulrich Erhardtsen

Johnny Hansen og jeg var heldige, da vi i januar fik muligheden for at deltage i den kendte whiskymesse i Limburg. I 2016 var det weekenden 23. – 24. april der var lagt op til store whiskyoplevelser. KirkenMessen holdes i et slags kulturcenter i Limburg. Den store udfordring for gæster langvejs fra er indkvartering. Vi var heldige at få plads på et Gasthuas som nogle gæve svenskere havde lejet. Der er ikke så mange overnatnings muligheder, hvilket kan give lidt transportudfordringer, men er man heldig kan man på 5 min gå til messen.

UEKulturhuset har tre niveauer der er spækket med boder med whisky. Der er bare SÅ MEGET lækkert whisky der kan smages – naturligvis mod passende betaling. Prisniveauet for smagning er afhængig af whiskyen fra 2,5 og op til 50 € pr dram.

 

 

Vi fik smagt RIGTIG mange og spændende whiskyer. Blandt de smagte whiskyer var:

  • MacAllan på 37 år destilleret i 1940.BurberryMacallan 37 YO
  • Glen Elgin 40 år
  • Brora på 35 og 19 år
  • Port Charlotte 9 år
  • Highland Park 26 år
  • Ben Nevis 43 år
  • Burberry’s Single Malt Whisky fra 1968 (rygtet siger det er GlenDronach)

og listen er meget længere.

UE og Hansen

En fantastisk tur, som jeg med sikkerhed vil gentage i 2017. Til dem der har lyst, tid og mulighed som vil jeg varmt anbefale Limburg whiskymesse.

——————————————————————————————————————-

Rye Whiskey

Tidligere var Rye Whiskey fremherskende i Amerikas nordøstlige stater, herunder især i Pennsylvania og Maryland. I slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet var Pittsburgh det egentlige centrum for den amerikanske Rye Whiskey produktionen, men i dag bliver den også produceret andre steder i USA.

 

For at Whiskey kan kaldes Rye i USA, skal den være lavet på mindst 51 % rug, og have ligget på nye brændte egetræsfade. Den skal lagres ved mindst 62,5 % alkohol, men der er ingen regler for hvor længe, den skal være lagret. For at det skal kunne kaldes Straigth Rye, skal det dog have ligget mindst 2 år og helst over 4 år. Rye er også meget udbredt i Canada, men her er ingen regler for indholdet af rug eller lagringstid. Aftenens programmet ser således ud:

  • Pritchards

  • Michters

  • Sonoma

  • Stauning

  • FEW

  • Willet Family 2 år

  • Willet Family 8 år

  • Mastersons

 

Dato – tid:     Onsdag den 30. marts 2016 kl. 18:30, tilmelding senest 27/3-16.

Sted:

Ejerslykkeskolen                                                                                                                        Rødegårdsvej 164

5230 Odense M

Pris:                                    Medlemmer kr. 250,-. Gæster kr. 300,-.

 

Tilmelding:                         På doodlen: http://doodle.com/poll/fr9zwbdiqnicwafh eller undtagelsesvis: owl-ruder@tommerupnet.dk eller tlf. 51 51 03 51

Mange hilsner

Peter Ruder